Lansarea Raportului "De la implementarea P.A.U.E.M.- la elaborarea de politici"

Publicat: 07 Nov 2006

In incinta salii polivalente a Fundatiei Soros-Moldova, Programul Initiative Europene al Fundatiei Soros-Moldova a lansat Raportul “De la implementarea P.A.U.E.M.- la elaborarea de politici”.

In deschiderea sedintei de lansare, la care au participat atat reprezentanti ai societatii civile cat si ai autoritatilor guvernamentale ale Republicii Moldova, Iulian Fruntasu, directorul Programului Initiative Europene al Fundatiei Soros-Moldova si coordonatorul acestui proiect, a efectuat o succinta prezentare a acestui Raport, mentionand ca elaborarea sa a inceput la 1 ianuarie 2006, cand a demarat un concurs pentru selectarea expertilor.

Initial, raportul avea un volum de 500-600 pagini. Din aceste considerente, s-a decis diminuarea volumului prin redactare. In plus, varianta redactata este accesibila si in limba engleza. (varianta romana si cea engleza).

Referindu-se la evolutia de mai departe a acestui proiect, Iulian Fruntasu a enuntat idea ca rapoartele viitoare vor fi rapoarte sectoriale, iar urmatorul raport va viza consolidarea capacitatii judiciare.

In acelasi context, Olesea Kovali, coordonator de proiect “Euroforum” si coordonator al acestei editii a Raportului, a mentionat ca noutatea acestui raport consta in totalitatea domeniilor pe care le include, iar faptul ca, printre domeniile vizate nu se afla sectorul agricol sau cel energetic, se datoreaza pasivitatii expertilor din aceste domenii.

Printre alte organizatii, care monitorizeaza implementarea Planului de Actiuni UE-Moldova, Iulian Fruntasu a mentionat contributia pe care o au in acest domeniu, ADEPT si Expert-Group. In acelasi timp, abordarea acestora este putin diferita, si acest fapt permite un raport de complementare, cu monitorizarea de fata.

Pe parcursul discutiilor ulterioare, Oazu Nantoi, Director de program in managementul conflictelor, la Institutul de Politici Publice, a declarat ca societatea civila, pe langa monitorizare, trebuie sa contribuie, printr-o abordare critica, la reformarea societatii si astfel sa trecem de la euroimitare la eurointegrare.

In replica, Iulian Groza, secretar II la Directia Cooperare Politica cu UE, Departamentul Integrare Europeana al MAEIE, s-a referit la Declaratia Finala a Comitetului de Cooperare UE-Moldova, in care se mentioneaza unele evolutii pozitive ale Republicii Moldova la capitolele justitie si obtinerea unor preferinte comerciale.

In cele ce urmeaza, Alexandru Stratulat, expert economist in cadrul proiectului “Asistenta in implementarea APC, OMC si a Planului de Actiuni UE-Moldova in cadrul Politicii Europene de Vecinatate” a exprimat speranta ca in contextul implementarii Planului de Actiuni Moldova-UE se va atrage o atentie sporita masurilor de protectie a mediului ambiant, cu atat mai mult cu cat acestea reprezinta una din prioritatile UE.

Referitor la implementarea Planului de Actiuni UE-Moldova in domeniul invatamantului, fiind intrebat de Arina Grajdian, de la Universitatea “Perspectiva”, cum comenteaza faptul ca Guvernul nu tine cont de recomandarile expertilor in reformarea invatamantului, Stefan Tiron, autorul studiului din Raport, ce se refera la invatamant, a facut uz de proverbul “Noi putem sa ducem calul la apa dar nu putem sa-l obligam sa bea apa”, pentru a ilustra atitudinea autoritatilor din domeniu.

Varianta completa a studiilor prezente in Raportul “ De la implementarea P.A.U.E.M.- la elaborarea de politici” poate fi accesata in compartimentul “Planul de Actiuni UE-MD”, la rubrica “Euroforum” a portalului www.europa.md.

<!--EndFragment-->

 

0 comentarii
© 2019 Iulian Fruntaşu
Preluarea și publicarea materialelor apărute pe acest blog, inclusiv a cărților,
este permisă fără restricții, cu referințele necesare.
Design by Amigo LOGO